Creatieve ontdekkingsreis, gebruik maken van beelden.

Art journaling, een creatief journaal

2014 was voor mij het jaar van een heelhartige creatieve ontwikkel-ontdekkings-reis. Ik ontdekte de kracht en het plezier van werken met/aan een “visueel journaal” (art journal) via de live e-courses van Brené Brown. Bewustwording, inzicht en groei aan de hand van haar boek ‘the Gifts of Imperfection’ (‘de Moed van Imperfectie’) en bijbehorende creatieve opdrachten.
Na enige aarzeling heb ik me toch aangemeld; ik zag mezelf nu eenmaal niet als ‘artistiek verantwoord creatief’. Een overtuiging, die ik gaandeweg overboord heb gegooid. Van vergelijken en oordelen, naar blij zijn met wat ik gemaakt had, af en toe zelfs trots :-). De moed gevonden om mijn werkstukken en belevingen met mede-cursisten te durven delen. Het gevoel van kwetsbaarheid, toen ik het ook buiten de veilige poorten van deze groep begon te delen….
Geinspireerd door het ‘courage-board’, dat tijdens de cursussen actief was voor deelnemers om de weekopdrachten te delen, heb ik een ‘moedbord’ gemaakt. Een collage van foto’s van een aantal van mijn art-journal-pagina’s hangt nu op mijn werkplek. Als dagelijkse inspiratie en herinnering.

moedbordWat een ontdekking! Vrije expressie geven aan wat je bezig houdt of heeft gehouden, kunnen we allemaal. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf permissie geven en beginnen. Dat kan op allerlei manieren. Het gaat er niet om of het mooi of kunstzinnig is, alles wat je maakt is goed en genoeg!

Een originele snelle manier om zelf eenvoudig aan de slag te gaan met een collage, vond ik op de facebook pagina van de schrijfster Elizabeth Gilbert. Een manier om een vooruitblik naar het nieuwe jaar te maken. Nu eens niet met goede voornemens of doelen, maar met een collage van hoe jij je in 2015 wilt voelen.

Nieuwjaarsgevoelscollage

Zo pak je het aan:

  • Benodigdheden: Een uurtje vrije tijd, stapel tijdschriften (of print plaatjes van internet), schaar, lijm, papier.
  • Blader door de tijdschriften en knip uit wat je aan spreekt, met het thema in gedachten. Denk er niet over na, begin gewoon met scheuren en knippen!
  • Verzamel de beelden (en eventueel woorden).
  • Pak een vel papier (minimaal A4-formaat) en begin met het maken van je collage.
  • Veel plezier!

Inmiddels is mijn 1e Art journal bijna vol; heb ik meer stiften, verf, krijt, inkt, stempels e.d. in huis dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. En heb ik enorm veel plezier in nieuwe manieren ontdekken om uitdrukking te geven aan wat er van binnen leeft; inspiratie vind ik op het web, via community’s op sociale media, creatieve workshops en het volgen van (e)cursussen. De eerste (online) cursussen die ik ga volgen staan alweer gepland; Ik heb de smaak te pakken!

Mijn creatieve nieuwjaarswens voor jou

Creatieve Nieuwjaarswens 2015Een interactieve internationale e-cursus volgen is laagdrempelig en leuk. Het verbreedt je blik en kan minstens zo waardevol zijn als een ‘real life’ cursus. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van ‘coursera’, hier kun je gratis korte cursussen volgen over uiteenlopende onderwerpen bij diverse universiteiten wereldwijd.

Heb je interesse in de e-cursussen van Brené Brown, dan zijn deze nu ‘on demand’ beschikbaar.

Wil je meer weten, of zelf aan de slag met het materiaal van Brené en kun je daarbij inspiratie en begeleiding bij gebruiken? Neem gerust (vrijblijvend) contact met me op. Op instagram kun je een deel zien van wat ik zoal maak .