Coaches Leren van Dieren

Recensie spel ‘Leren door Dieren – Ontdek je Kracht’

Een paar weken geleden kreeg ik van Hens van Soest het coachingsspel ‘Leren door dieren, ontdek je kracht’ om uit te proberen. Nu ben ik een liefhebber van coachingsspellen en heb er al diverse in mijn bezit. Ik gebruik ze regelmatig op allerlei manieren in individuele loopbaan- en coachingstrajecten en workshops. Voor mij dus de vraag: wat voegt dit spel toe aan wat er al op de markt is?

Verrassende inzichten

Het spel bestaat uit 62 prachtige fotokaarten met op de achterkant een typering, een korte ‘elevatorpitch’ van elk dier en een kwaliteit. Bij die kwaliteit staat een korte toelichting, waardoor je het dier ook beter leert kennen. De elevatorpitches en kwaliteiten zijn verrassend gekozen. Niet persé de voor de hand liggende associatie die ik vaak bij dieren hoor. Hierdoor word je uitgenodigd om verder te associëren. Wat tot verrassende en diepere inzichten leidt. Er wordt een instructie bijgeleverd en 11 spelvormen om mee aan de slag te gaan.

Eerst zelf ervaren

Onder het motto ‘Eerst zelf ervaren’ heb ik het spel samen met een collega gespeeld. Uit de kaarten kozen we allebei een dier wat ons op dat moment aansprak. Eerst hebben we de uitleg voorgelezen en vervolgens hebben we elkaar vragen gesteld: Wat betekent dit dier voor je? Wat herken je van jezelf in dit dier? Welke talenten associeer je met dit dier en hoe gebruik je dit in je werk? Hoe zou je dit nog meer kunnen/willen inzetten?
Dat leverde interessante gespreksstof op, waarbij we elkaar ook feedback gaven op in hoeverre we het dier in de ander herkenden. En welke betekenis dit voor onze samenwerking heeft. In zo’n 10 minuten tijd kwamen we tot een verrassende en goede uitwisseling. We keken naar elkaar vanuit een ander en verfrissend perspectief. Hieronder een korte impressie.

Doorbijten

de Mug

De collega koos voor de mug:
“Actieven; Om te kunnen bestaan, moet ik soms anderen pijn doen, ik heb net zo goed recht op leven als ieder ander wezen. Kwaliteit: doorbijten.”

Het deed haar gelijk denken aan een opmerking die haar broer vroeger maakte, de eigenschap die ze heeft om mensen te prikkelen. En hoe ze in haar leven heeft weten door te bijten, waardoor ze haar eigen pad in haar loopbaan heeft gemaakt. En is waar ze nu is. Het leverde stof tot nadenken op over hoe ze hiermee verder wil.

Delen

de Gans

Mijn keus viel op de gans:
“Teamwerker; We leven samen, voor ons geen alleen, we delen alles: energie, ervaringen, eten. Kwaliteit: delen.

Voor mij een feest van herkenning, de rode draad ‘verbinden’. Het raakte mij in het bijzonder te lezen dat ganzen gebruik maken van de ‘kracht van samenspel’. Ze lossen elkaar af om hun energie te verdelen en blijven zo nodig achter om te steunen en/of weer op weg te helpen. Ik realiseer me dat ik deze visie graag uit draag in mijn werk en leven en vraag me nu af hoe ik dit nog meer kan vormgeven. Daarnaast ontroerde het mij, omdat ik afgelopen zomer in een nare en onzekere periode die ‘kracht van samen’ aan den lijve heb ervaren. Ik voelde mij gedragen door de liefdevolle aandacht van vele mensen. Dat was mooi en heeft mij meer geholpen dan ik in woorden kan uitdrukken.

Symboliek dieren

Conclusie: een prachtig en verfrissend spel, dat je op allerlei manieren kunt inzetten in zowel voor individuele als groepsgewijze loopbaan- en coachingstrajecten. Ook heel geschikt om mee te werken met kinderen. De fotokaarten op zich zijn heel bruikbaar als instrument. Het e-boek maakt het een compleet geheel. De symboliek van de dieren vind ik bruikbaar en krachtig om mee te werken, een verrassende ingang om talenten zichtbaar te maken, en meer!

Leren door dieren – Hens van Soest
isbn 9789080898141

Deze recensie is gepubliceerd op de website van Fotomissie

3 gedachten over “Coaches Leren van Dieren”

  1. Pingback: Tweets that mention Coaches Leren van Dieren « Dívelop -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.