Een nieuw jaar, nieuwe Kansen

nieuwe kansen
Ik wens je een betoverend 2011!

Vol verwachting

1 januari 2011, begin van een nieuw jaar. Kennelijk hebben we behoefte aan momenten om iets af te sluiten en opnieuw te beginnen. Het begin van een nieuw jaar is gekleurd met een nieuwe start. De hoop van de komende lente, waarin de zon de door ons geplante zaadjes de kans geeft om te groeien. Het gevoel van een fris begin, een nieuwe lege bladzij in ons levensboek. Vol verwachting om er mooie belevenissen in op te schrijven. Ook als je weet dat je een moeilijke tijd te wachten staat, omdat je ziek bent of een dierbare bent verloren. Of als je in verwarring bent, omdat je leven er niet uit ziet zoals je graag had gewild.
Het volgende verhaal is een metafoor van hoe er in je leven dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt. Gebeurtenissen die je kunnen raken in de essentie van je bestaan, je uitdagen nieuwe wegen te bewandelen en inventief te zijn. Je eigen weg te gaan, te ontdekken en waarderen wat er is.

‘Against all Odds’

Een paar weken geleden kwam ik thuis na een dag werken. Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door een spoor van vogelveren in de gang en de woonkamer. Nu heb ik drie katten, dus het was eenvoudig te begrijpen waar die veren vandaan kwamen. En de aanblik van al die veren maakte dat ik met enige terughoudendheid op zoek ging naar het kadaver. Het spoor leidde naar boven, naar de slaapkamer. Alwaar ik enthousiast door de katten begroet werd. Mijn stoere kater James voorop, trots op zijn ‘vangst’. Mmm waar zou de dode vogel liggen?
Ik zocht in allerlei hoeken en gaten, maar kon niets vinden en ging ervan uit dat James zijn prooi weer mee naar buiten had genomen. In stilte herdacht ik de vogel en de strijd die hij geleverd moest hebben.
Ik besloot de zoektocht te staken en alvast de gordijnen dicht te doen. En ineens keek ik in de ogen van een merel, die verscholen zat op de vensterbank achter het gordijn! Hij zat daar heel stilletjes, geen idee hoe lang hij daar zo gezeten had. Hij was gewond aan zijn rug en toonde geen enkel teken van leven. Maar hij leefde nog wel!
In een schoenendoos nam ik hem mee naar de vogelopvang hier in de buurt, hopende dat hij bij aankomst nog zou leven.
De dame van de vogelopvang nam hem in ontvangst en gedwee liet hij zich in een kooi zetten. Ze gaf me weinig hoop dat hij zou overleven. Zonder staartveren en met een wond op zijn rug zou hij niet meer kunnen vliegen, zei ze.
Terwijl ze met me in gesprek was, pakte ze voer en water. Ze liet de deur van de kooi per ongeluk open staan. En tot onze grote verbazing kwam de dappere merel tot leven. Hij vloog uit de kooi en zwierde door de kamer. Vol bewondering keek ik naar dit pittige dier, die zich niet zo maar opnieuw liet vangen. Glimlachend en met een opgeruimd gevoel reed ik naar huis, geïnspireerd door die dappere merel. Het was alsof hij vastbesloten was te overleven, door te gaan met vliegen op eigen kracht, tegen alle verwachtingen in.

‘We hebben geen invloed op wat ons overkomt, wel op hoe we hier mee om gaan’
Wat inspireert jou om dit jaar je vleugels uit te slaan?

Wil je tips over het maken van plannen en haalbare doelen? Lees dan mijn artikel: ‘Stop met voornemen!‘ op Daretoo. Of ga direct met de oefeningen aan de slag om je eigen ‘routekaart‘ te maken. Heb je hulp nodig of heb je een vraag? Neem dan gerust contact op.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “Een nieuw jaar, nieuwe Kansen”

  1. Mooi hoe je schrijft over “vliegen op eigen kracht”. Daarom is dat de titel van m’n eerste boekje 🙂

Reacties zijn gesloten.